Prijsplafond en energiekorting van €190,-.

De maatregelen voor de tegemoetkoming in uw energiekosten zijn op Prinsjesdag bekendgemaakt. Deze gaan u helpen de energierekening betaalbaar te houden en besparen te belonen. De tegemoetkoming bestaat uit:

  • een prijsplafond
  • een energiekorting van 190 euro in november en december

Prijsplafond

Vanaf 1 januari 2023 geldt een prijsplafond op energie voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers. Voor gas wordt het maximale tarief € 1,45 per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub. Voor elektriciteit wordt het maximale tarief verlaagd tot € 0,40 per KWh en het maximale verbruik verhoogd tot 2.900 kWh. 

Goed om te weten: dit voorstel is nog niet definitief en wordt binnenkort besproken in de Tweede Kamer.

Voor het verbruik boven het plafond betaalt u het geldende contracttarief.

Voor wie geldt het prijsplafond?
Het prijsplafond zal gelden voor alle kleinverbruikers. Naast huishoudens gaat het om zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het (kleine) mkb. 

Tegemoetkoming november en december

Iedereen die op de 1e dag van de maanden november en december een kleinverbruik aansluiting heeft voor elektriciteit, krijgt die maand € 190 korting. Het gebouw met de aansluiting moet wel bedoeld zijn om in te wonen of te werken. Bijvoorbeeld een woning, kantoor of café. De korting geldt dus niet voor bijvoorbeeld een garagebox met een aparte aansluiting en eigen energiecontract. Als u achter uw meter nog een aparte meter heeft voor bijvoorbeeld een elektrische auto, krijgt u het bedrag alleen voor uw hoofdaansluiting. 

U ontvangt uw nota energiekorting halverwege november en halverwege december. Wij verrekenen de 190 euro met het termijnbedrag en openstaande betalingen. Als er niets openstaat krijgt u het bedrag voor het einde van die maanden op uw rekening gestort.  

Belastingen en toeslagen

Van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022 betaalt u geen 21% btw maar 9% btw op uw energiekosten. Deze verlaging van btw is tijdelijk en gaat per 1 januari 2023 weer terug naar 21% btw.

Laatste update 25-10-2022