Het energielabel voor bedrijven

Bij de verkoop van auto’s, elektrische apparaten, lampen en gebouwen moet volgens de Europese richtlijnen, het energielabel meegeleverd worden. Dit label is een maatstaf om te zien hoe zuinig, milieuvriendelijk en energiebesparend uw woning is. Met een energielabel kunt u direct zien of een woning of gebouw zuinig of minder zuinig is. Het energielabel voor woningen geeft meerdere klassen aan, van A++++ tot en met G. Het ideaalbeeld is natuurlijk klasse A++++, deze is zeer zuinig en groen afgebeeld. Klasse G daarentegen is zeer onzuinig en wordt rood afgebeeld.

Het energielabel berekenen

Een zuinig energielabel bestaat onder andere uit goede isolatie, HR++ glas, energiezuinige verwarming of zonnepanelen. Het energielabel is als het ware een pdf-document waarin deze kenmerken zijn weergegeven. U kunt uw energielabel berekenen door een energieadviseur in te schakelen. Deze komt dan bij u thuis en neemt alle kenmerken van de woning door. Vervolgens registreert de energieadviseur het juiste energielabel in een database, en ontvangt u het pdf-document met het energielabel. Goed om te weten is dat het label 10 jaar geldig is en terug te vinden is in een register.

Energielabel verplicht voor bedrijven

Het energielabel geeft dus aan of een woning of gebouw energiezuinig is of niet. Maar wat houdt een energielabel voor bedrijven precies in? Naast een energielabel voor woningen, is een geldig energielabel steeds vaker verplicht bij het huren of verkopen van bedrijven en kantoren. Om na te gaan of bedrijven zich hier daadwerkelijk aan houden, is de Inspectie Leefomgeving & Transport er om boetes uit te schrijven aan bedrijven die zich niet aan de regels houden en te controleren waar nodig is. De verplichting geldt voor kantoren, onderwijspanden, gemeentepanden, bibliotheken, horecagelegenheden, winkels en sportzalen.

Belangrijke verplichtingen voor bedrijven

Een strenge regel die per 1 januari 2023 in gaat, is dat alle kantoren groter dan 100 m2 minimaal energielabel C moeten hebben. Voldoet uw bedrijf hier niet aan, dan mag u uw pand niet meer gebruiken. Toch zijn er ook uitzonderingen: De regel geldt niet voor bedrijven die minder dan 50% van hun pand gebruiken, die binnen 2 jaar gesloopt wordt of als het pand een monument is.

Naast minimaal energielabel C moeten sommige bedrijven het energielabel ook zichtbaar ophangen. Dit zijn plekken waar regelmatig publiek komt of een plek die groter dan 250 m2 gebruiksoppervlak is, zoals bij de ingang of receptie van scholen, winkels, horeca of ziekenhuizen. Belangrijk is dus om tijdig een energielabel aan te vragen voor uw bedrijf of onderneming.

Bespaar op uw zakelijke energiekosten

U kunt het energielabel voor bedrijven op dezelfde manier als uw woning berekenen. Bij het berekenen van een energielabel voor bedrijven kunt u een EP-energieadviseur inschakelen. Die onderzoekt uw bedrijfspand, neemt alle kenmerken van het pand door en registreert vervolgens uw label. Het enige verschil is dat er andere regels voor bedrijven geldt, en dat een bedrijf over het algemeen vaak meer verbruikt dan een woning.

Door de verplichtingen van het energielabel voor bedrijven wordt daarom duurzaamheid bevordert. Deze verduurzaming heeft vele voordelen voor uw bedrijf. U draagt namelijk naast een goed bedrijfsimago ook bij aan het milieu en klimaat. Daarnaast kunt u ook flink op uw zakelijke energiekosten besparen.

Nieuw-Hollands Energiebedrijf kijkt graag mee hoe u op uw zakelijke energiekosten kunt besparen, welke maatregelen u kunt nemen en met welke u het best kunt beginnen.

Kies voor Nieuw-Hollands Energiebedrijf

Nieuw-Hollands Energiebedrijf is de energiepartner voor bedrijven. Zo leveren wij meer dan alleen stroom en gas, zonder dat u daar extra voor betaalt. Wij vinden namelijk dat uw energiezaken goed geregeld moeten zijn, zonder gedoe. Bij ons krijgt u naast persoonlijke service ook waardevolle adviezen over kostenbesparing. Zo zijn wij niet alleen uw energieleverancier, maar vooral uw partner in energie.

De voordelen van Nieuw-Hollands Energiebedrijf

  • Een een energie cashback actie van €250,-
  • Gratis adviesgesprek over kostenbesparing voor verlaging capaciteit aansluiting
  • Gratis adviesgesprek over laadpalen en laadoplossingen
  • Gratis adviesgesprek over zonnepanelen
  • Gratis aanvraag SDE-subsidie