De werking van het prijsplafond

Vast contract

De overheid heeft de uitvoering van het prijsplafond definitief vastgesteld. Het prijsplafond geldt voor alle huishoudens en bedrijven met een kleinverbruik aansluiting. Op dit moment werken we er hard aan om alles goed in onze systemen te krijgen. Uw voorschot van januari is nog op basis van de contractprijs omdat de regeling pas laat in december definitief is gemaakt. Bij de jaarafrekening wordt de maand januari uiteraard alsnog meegenomen. Als de contractprijs hoger is dan het prijsplafond zullen we uw voorschot per februari aanpassen naar het prijsplafond. De aanpassing let zowel op verbruik als de prijs. Voor verbruik boven het prijsplafond betaalt u namelijk wel de afgesproken contractprijs.

Dynamisch contract (dagmarktprijzen)

De overheid heeft de uitvoering van het prijsplafond definitief vastgesteld. Het prijsplafond geldt voor alle huishoudens en bedrijven met een kleinverbruik aansluiting. Op dit moment werken we er hard aan om alles goed in onze systemen te verwerken. Voor dynamische prijscontracten geldt dat voor het prijsplafond wordt gekeken naar het gemiddelde gewogen tarief dat is gerealiseerd op jaarbasis.

We weten uiteraard nog niet wat de gemiddelde dagmarktprijzen zullen zijn voor 2023. Pas in januari 2024 kunnen we met zekerheid vaststellen of uw prijs boven het prijsplafond is uitgekomen. In 2024 ontvangt u een afrekening met eventueel teveel of te weinig betaalde kosten inzake het prijsplafond.

Het prijsplafond wordt alvast wel per maand verwerkt en zichtbaar op uw (voorschot)facturen. De aanpassing let zowel op verbruik als de prijs. Vanaf februari is dit zichtbaar op uw factureren. Voor verbruik boven het prijsplafond betaalt u namelijk wel de afgesproken contractprijs.

Hieronder vindt u de grafische uitwerking van het prijsplafond: