π™Šπ™₯π™©π™žπ™’π™žπ™¨π™’π™š 𝙒𝙖𝙖𝙧 𝙀𝙀𝙠 π™ͺπ™žπ™©π™™π™–π™œπ™žπ™£π™œπ™šπ™£ π™™π™šπ™―π™š π™¬π™žπ™£π™©π™šπ™§

De goed gevulde gasvoorraden geven vertrouwen voor de komende winter. Dat is goed nieuws, maar er blijven onzekerheden en risico’s wat een echte prijsdaling tegenhoudt. We zijn sterk afhankelijk van Noors aanbod. Daarnaast importeert Europa jaarlijks 40 miljard kuub gas uit Rusland. Deze importvolumes zijn deze winter niet vanzelfsprekend. Toch sluiten we niet uit dat we in de komende weken voor 2024 een prijsdaling zullen zien als de toevoer voldoende blijft en de temperaturen normaal voor de tijd van het jaar blijven.

π™’π™žπ™£π™™ π™£π™šπ™šπ™’π™© π™™π™š π™‘π™šπ™žπ™™π™žπ™£π™œ π™žπ™£ 𝙙π™ͺπ™ͺπ™§π™―π™–π™’π™š π™šπ™£π™šπ™§π™œπ™žπ™šπ™₯𝙧𝙀𝙙π™ͺπ™˜π™©π™žπ™š

De recente nachtelijke windproductie van vorige week maandag en dinsdag dekte de elektriciteitsvraag in Nederland bijna volledig. Dat leidde tot prijzen rond de €0/MWh. De daguurprijzen bleven wel ruim boven nul, maar de onbalansprijzen daalden op meerdere momenten onder nul. De lange termijnprijzen voor elektriciteit stegen, net als aardgas. Dat lijkt een technische correctie op de forse prijsdaling van de voorgaande weken. De vraag- en aanbodsituatie laat namelijk een weinig veranderd beeld zien. Het aanbod is gunstig met goed gevulde waterreservoirs en gasbuffers. Bovendien zijn de Franse kerncentrales een goede aanvulling.

De windproductie zal de komende dagen flink afnemen wat de korte termijnprijzen beΓ―nvloedt net als de normale temperaturen voor deze tijd van jaar. Voor de lange termijnprijzen is er weinig aanleiding om een sterkte stijging te verwachten. Mogelijk zal er een korte reactie op de prijs zijn door het sluiten van relatief grote shortposities van de afgelopen weken.