Dunkelflaute: Wat is het en waarom kan stroom soms duurder zijn?
Bij Holland Energie werken we dagelijks aan het leveren van betrouwbare, betaalbare en duurzame energie. Maar soms kunnen weersomstandigheden invloed hebben op de energieprijzen. Een goed voorbeeld hiervan is de “dunkelflaute”. Wat is dit precies, waarom kan het zorgen voor hogere stroomkosten?
Wat is dunkelflaute?
‘Dunkelflaute’ is een Duits woord dat letterlijk ‘donkerte en windstilte’ betekent. Het verwijst naar periodes waarin het zowel bewolkt als windstil is, vaak in de herfst of winter. Tijdens zulke dagen produceren zonnepanelen weinig energie door het gebrek aan zonlicht, en windmolens draaien minder door het ontbreken van wind. Dit heeft direct invloed op de hoeveelheid duurzame energie die beschikbaar is.
Invloed op energieprijzen
Tijdens dunkelflaute is er meer vraag naar andere energiebronnen, zoals gas- of kolencentrales, om het tekort aan duurzame energie op te vangen. Dit kan leiden tot hogere stroomprijzen, omdat deze energiebronnen duurder zijn om in te zetten. Vaak duurt zo’n periode slechts een dag of een paar dagen.
Wat kunt u doen?
U kunt tijdens dunkelflaute zelf bijdragen door bewust om te gaan met uw energieverbruik. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van energie-intensieve apparaten buiten piekuren of het tijdelijk verlagen van uw thermostaat.