Energiebelasting 2020: Wat gaat er veranderen?

Per ingang van 1 januari 2020 verandert de energiebelasting. Dit houdt in dat huishoudens meer belasting voor gas en elektra betalen, maar ook meer geld terugkrijgen. De vermindering energiebelasting 2020 (‘’de heffingskorting’’) wordt dit jaar namelijk verhoogd. In dit artikel gaan we verder in op het belang van de energiebelasting, wat de energiebelasting betekent voor uw portemonnee en wat Nieuw-Hollands Energiebedrijf voor u kan betekenen.

Waarom betalen wij energiebelasting? 

In Nederland betalen wij energiebelasting: een heffing die u betaalt over iedere kWh aan stroom of m³ aan gas die u verbruikt. Deze energiebelasting betalen wij gezien de overheid de bevolking wil stimuleren om bewuster om te gaan met energie. Het is een bewuste keuze van de overheid om de energiebelasting op aardgas meer te laten stijgen dan stroom. Het verbruik van aardgas moet namelijk teruggedrongen worden om zo klimaatverandering tegen te gaan. Door een hogere belasting op aardgas in te voeren worden mensen gestimuleerd om hun woning beter te isoleren. Daarnaast zullen zij ook eerder overstappen op een elektrische warmtepomp voor verwarming. 

 Huishoudens houden gemiddeld 100 euro over 

Net als voorgaande jaren gaan in 2020 de energiebelastingen (energiebelasting + opslag duurzame energie, ODE) voor gas en stroom weer omhoog. Toch is het zo dat de gemiddelde energierekening lager is voor de meeste huishoudens. In 2020 krijgen huishoudens namelijk een veel hogere teruggave van energiebelasting, ruim 200 euro meer dan in 2019.

Dit betekent dat een huishouden met een gemiddeld energieverbruik ongeveer 100 euro minder aan energiebelasting gaat betalen. Of u daadwerkelijk minder energiebelasting in 2020 gaat betalen, hangt uiteindelijk af van uw echte gas- en stroomverbruik in 2020.

Met deze tips bespaart u nog meer op uw energierekening 

Wilt u minder energiekosten in 2020? Het is allereerst aan te raden om zicht te krijgen op uw huidige situatie. Kiest u bijvoorbeeld wel of niet voor groene energie? Het is handig om u te laten adviseren door een partij met ervaring. Bij Nieuw-Hollands Energiebedrijf kunt u gedegen energie advies verwachten.

Wij bieden complete oplossingen en voeren een gratis scan op teveel betaalde energiebelasting. Wellicht krijgt u geld terug! Neem direct contact met ons op en stel al uw vragen. Wilt u liever gelijk aan de slag en besparen op uw energie?

Onze tweede tip is: verbeter de isolatie van het huis. Door de hogere gasprijs is het aannemelijk dat u geld bespaart wanneer u bijvoorbeeld kiest voor een spouwmuurisolatie en vloerisolatie.

Ten derde is het een goed idee om te controleren hoeveel stroom uw apparaten verbruiken. U kunt bijvoorbeeld nagaan hoe zuinig uw koelkast is of overstappen op ledlampen.